Mushroom Atlas

Uchówka zajęcza

Otidea leporina

Uchówka zajęcza

Lasy iglaste, na butwiejącym igliwiu, wśród mchów. Lato, jesień.

Owocniki małe, uszkowate, 1,5-2,5 cm szerokości i do 5 cm wysokości, jaskrawo żółtawobrązowe, rudobrązowe, brązowe, spód słabo ziarnisty. Trzon krótki, włóknisty, białawy. Miąższ żółtawy, cienki, kruchy. Cechy charakterystyczne: preferuje sąsiedztwo świerków. Rośnie pojedynczo, najczęściej po kilka owocników razem lub nawet w małych grupach. Niezbyt pospolita.