Mushroom Atlas

Gołąbek żółciowy

Russula fellea (Fr.) Fr.

Gołąbek żółciowy

Lasy liściaste i mieszane, parki. Lato, jesień.

Owocniki średnie do dużych. Kapelusz wypukło-spłaszczony, później spłaszczony, nawet lekko wklęsły, czasem z garbkiem, matowy, skórka przyrośnięta, ściąga się z trudem, słomkowa, żółtawoochrowa, z szarawym odcieniem, brzeg słabo fałdowany, bruzdowany. Blaszki blade, później bladożółte, przyrośnięte. Trzon 3-8x1-2 (3) cm, biały, wkrótce żółtawy, słomkowy. Miąższ gruby (do 1,3 cm), białawy, żółtawy, o zapachu zgnilizny i śledzia, gorzki w smaku. Cechy charakterystyczne: brzeg kapelusza słabo fałdowano-bruzdowany. Rośnie pojedynczo lub małymi grupami, tylko w zbiorowiskach liściastych (dąb, brzoza, buk) i lasach mieszanych. Nie należy go jeść z powodu gorzkiego smaku. Rzadki. Powinien zostać objęty ochroną.