Gołąbek modrożółty
Russula cyanoxantha

Lasy liściaste i iglaste. Lato, jesień.
Owocniki średniej wielkości, rzadko duże. Kapelusz o średnicy do 15 cm, skórka dobrze się zdejmuje, śluzowaty, błyszczący, fioletowy, niebieskawy, zielonkawofioletowy. Blaszki białe, u starych kremowe, przyrośnięte, nieco zbiegające. Trzon 5-10 (12)x 1.5-3 cm, biały, rzadko z fioletowym odcieniem. Miąższ biały, niegorzki, o przyjemnym zapachu. Cechy charakterystyczne: jędrne, masywne owocniki, kapelusz z niebieskawym, fioletowym odcieniem. Częstszy w lasach liściastych. Rośnie pojedynczo lub w małych grupach, lubi wapienną glebę, najczęściej w lasach liściastych lub mieszanych z dębem i leszczyną. Jeden z najcenniejszych gołąbków. Niezbyt częsty.