Mushroom Atlas

Gołąbek ostrolistny

Russula acrifolia

Gołąbek ostrolistny

Lasy liściaste i iglaste, parki. Lato, jesień.

Owocniki barwy i wielkości Russula adusta i Russula nigricans. Kapelusz od samego początku czarnobrązowy, brudno żółtawoszarobrązowy, z czarniawym odcieniem. Młode blaszki białe, później kremowe, gęste, w smaku bardzo gorzkie, silnie zbiegające. Trzon biały, później barwy kapelusza. Miąższ gruby, twardy, po przełamaniu lub przekrojeniu lekko czerwienieje, potem płowieje do szarego, niegorzki. Cechy charakterystyczne: bardzo podobny do Russula adusta i Russula nigricans, ale rozpowszechniony głównie w lasach liściastych. Rośnie pojedynczo lub w małych grupach, lubi bogatą w próchnicę, luźną glebę. Dotychczas znaleziony tylko w lasach Bukty (rejon mariampolski). Jadalny. Powinien zostać zaliczony do chronionych.