Mleczaj przydymiony
Lactarius fuliginosus

Lasy świerkowe. Lato, jesień.
Owocniki średniej wielkości. Kapelusz o średnicy 5-8 (10) cm, kopulasty, później spłaszczony, wklęsły, z garbkiem, aksamitny, czarniawobrązowy, czarniawo-ochrowobrązowy, u starych blaknący do jaśniejszej, brązowawoszarej barwy. Młode blaszki bladoochrowe, później żółtawobrązowe, gęste, przyrośnięte. Trzon 3—7x1—2,5 cm, w kolorze kapelusza, przy blaszkach jaśniejszy, u podstawy z białym, pleśniowatym meszkiem. Miąższ białawy, po uciśnięciu lub przekrojeniu powoli czerwieniejący; białe mleczko i miąższ czerwienieją w reakcji z powietrzem. Cechy charakterystyczne: owocniki czarniawo-ochrowobrązowe, po przekrojeniu czerwieniejące. Rośnie po kilka owocników w starych, wilgotnych, prześwietlonych lasach świerkowych z sosną. Bardzo rzadki. Jadalny, ale mało wartościowy. Powinien zostać zaliczony do gatunków wartych ochrony.